AMSTERDAM - Na een dag met weinig beweging veerden de Europese beurzen dinsdag kort voor het slot iets omhoog na een positief cijfer over de Amerikaanse economie. Maar de focus bleef vooral gericht op Spanje.

Beleggers wachten op de resultaten van de stresstest van Spaanse banken en de begrotingsplannen van de Spaanse overheid, die vrijdag bekend worden gemaakt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 334,50 punten. De MidKap-index won eveneens 0,8 procent tot 529,07 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen de 0,2 en 0,5 procent.

De aanjager voor de bescheiden stijging van de graadmeters was een onverwacht sterk cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september. De index die onderzoeksbureau Conference Board gebruikt voor het weergeven van het vertrouwen ging omhoog van een stand van 61,3 in augustus tot 70,3 in september. Dat is de hoogste stand in 7 maanden.

Spanje

De beurzen keken verder naar Spanje. De terughoudendheid van het land om een formeel hulpverzoek in te dienen, houdt de markten al weken in haar greep. Een officiële aanvraag voor noodsteun is nodig om het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) te activeren. 

De centrale bank kan dan Spaanse staatsleningen opkopen om de rente te drukken. Spanje dient dan wel akkoord te gaan met strikte voorwaarden die aan het steunprogramma zijn verbonden.

Spanje wist dinsdag echter zonder hulp van de ECB 4 miljard euro op te halen met een veiling van kortlopend staatspapier. Het land moest wel iets hogere rentes bieden dan bij vergelijkbare veilingen vorige maand.

Opkoopprogramma

Het opkoopprogramma van de ECB blijft ondertussen vooral in Duitsland onderwerp van discussie. Volgens het Duitse blad Bild gaan de ECB en de Duitse centrale bank nu onderzoek doen naar de rechtmatigheid van het opkoopprogramma.

De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler waarschuwde daarnaast dat het programma op de middellange termijn risico's met zich mee kan brengen.

Fugro

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 3,4 procent. Fugro klom 2,4 procent. De bodemonderzoeker bleef profiteren van de verkoop van de GeoScience-divisie aan het Franse CGGVeritas. Natixis verhoogde daarnaast het beleggingsadvies voor het aandeel.

In de MidKap stond vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen bovenaan met een plus van 5,8 procent. Metaalgroep AMG was de sterkste daler met een verlies van 1 procent.

Olie

De euro was 1,2950 dollar waard, tegen 1,2910 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 92,73 dollar per vat en Brentolie klom 1,1 procent tot 110,96 dollar per vat.