LONDEN - Het Franse olieconcern Total is van plan de productie van olie en gas in de periode tot 2015 gemiddeld met 3 procent per jaar op te voeren.

Ook wil het concern voor 15 tot 20 miljard dollar aan onderdelen te verkopen voor eind 2014, zo maakte het maandag tijdens een analistendag bekend.

Dit jaar is de productie van het Franse concern door een aantal incidenten waarschijnlijk nauwelijks gegroeid. Een lek in de pijpleiding op het Elginplatform in de Noordzee, dat eind maart bekend werd, was de belangrijkste hindernis voor het Franse concern. Total hoopt aan het eind van het jaar de productie op het Elginplatform te hervatten.

"We werken toe naar een voorzichtige herstart van de productie voor het eind van het jaar, maar uiteindelijk moeten de Britse autoriteiten beslissen'', zei financieel directeur Patrick de la Chevardière.

Olielek

Het olielek was volgens Total de grootste in de Noordzee in ten minste 10 jaar tijd. Het concern schat de kosten op 300 tot 400 miljoen dollar (230 tot 310 miljoen euro). Verder had het concern ook last van een olielek in Nigeria en sabotage van leidingen in Jemen.

De onderdelen die Total wil verkopen, betreffen een aantal verkennings- en productieactiviteiten en een aantal belangen in raffinaderijen en chemische fabrieken.