NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag in het rood gesloten. Teleurstellende Duitse cijfers over het ondernemersvertrouwen beheersden het sentiment ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Het aandeel Google was echter een lichtpuntje, nadat het een recordstand bereikte van meer dan 749 dollar.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent (20,55 punten) lager op 13.558,92 punten en de brede S&P 500 zakte 0,2 procent (3,26 punten) tot 1456,89 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent (19,18 punten) tot 3160,78 punten.

Het Duitse ondernemersvertrouwen daalde in september voor de vijfde maand op rij. Europa's grootste economie lijkt daarmee steeds meer op een recessie af te stevenen. Acties van centrale banken hebben het sentiment de afgelopen weken gestuwd. De focus van beleggers verschuift nu weer naar de reële economische indicatoren.

Apple

Technologiegigant Apple ging 1,3 procent omlaag, nadat het eerder in de handel maarliefst 10 procent lager stond. Het bedrijf maakte maandag bekend in het eerste weekend 5 miljoen iPhone 5's te hebben verkocht.

De vorige iPhone, de 4S, werd in het eerste weekend 4 miljoen keer verkocht. Volgens sommige analisten doet de nieuwste iPhone het niet eens zoveel beter, aangezien die in meer landen al direct te krijgen is.

Het aandeel Facebook verloor ruim 9 procent. Volgens het toonaangevende zakenblad Barron's is het aandeel van de socialenetwerksite ondanks de daling van 40 procent sinds de beursgang nog altijd geen koopje. Een aandeel Facebook is volgens het blad mogelijk slechts 15 dollar waard.

Google

Google noteerde maandag 2,1 procent hoger op 749,35 dollar en schoot voorbij het vorige record van 747,24 dollar dat in november 2007 werd gehaald. Het aandeel profiteert van de teleurstelling van beleggers in jonge socialemediabedrijven zoals Facebook.

De Amerikaanse huizenbouwer Lennar ging 1,5 procent achteruit, ondanks een forse verbetering van de omzet en winst in het derde kwartaal. Eerder maakte branchegenoot KB Home ook al gunstige cijfers bekend, die wijzen op herstel van de Amerikaanse huizenmarkt.

De euro noteerde een stand van 1,2930 dollar, tegen 1,2910 dollar rond het slot van de Europese beurzen. De Amerikaanse olieprijs daalde 0,9 procent tot 92,02 dollar per vat. Brentolie leverde 1,4 procent in.