PARIJS - De gesprekken over een fusie van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS met het Britse defensiebedrijf BAE Systems verlopen ''productief''. Dat heeft EADS, het moederbedrijf van vliegtuigfabrikant Airbus, maandag gezegd.

De partijen hebben afgesproken op 10 oktober met extra informatie over de beoogde fusie naar buiten te komen. De onderhandelingen liggen op koers om die deadline te halen, aldus EADS.

Er doen speculaties de ronde dat de bedrijven uitstel willen omdat er politiek geharrewar rond de deal is ontstaan. De regeringen van Frankrijk en Duitsland zijn aandeelhouders van EADS. De Britse regering is mede-eigenaar van BAE.

Wereldleider

EADS en BAE maakten eerder deze maand bekend fusiegesprekken te voeren. Samen zouden de twee concerns wereldleider op het gebied van lucht- en ruimtevaart en defensie kunnen worden. BAE zou in het nieuwe bedrijf een belang van 40 procent krijgen en EADS een belang van 60 procent.

De Britse premier David Cameron heeft de afgelopen dagen gesprekken gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande over de beoogde fusie.

Volgens een woordvoerder van Cameron wilde de premier zeker weten dat de Britse belangen bij een combinatie van EADS en BAE worden gewaarborgd. BAE heeft in het Verenigd Koninkrijk 35.000 mensen in dienst en EADS heeft 15.000 werknemers in het land.