AMSTERDAM - De Europese beurzen gingen maandag over een breed front omlaag. Nieuwe tekenen van economische zwakte in Europa en zorgen over Spanje drukten het sentiment.

Beleggers maken zich na een rally van 2 maanden op voor een mogelijke periode van teruggang.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent (2,31 punten) lager op 331,84 punten. De MidKap-index hield wel het hoofd boven water met een winst van 0,1 procent (0,74 punt) tot 525,00 punten dankzij een sterke koerssprong van overnameprooi Mediq. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 1 procent.

''De beurzen hebben weinig prikkels om verder omhoog te gaan. Het is niet dramatisch, maar voorlopig zetten we wat stapjes terug. De centrale banken hebben gedaan wat ze moesten doen en het is nu wachten hoe alles gaat uitpakken", aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Duitse ondernemers

De bezorgdheid over de economische groei in de eurozone kwam tot uiting in het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie, dat in september voor de 5e maand op rij is gedaald.

De stemming werd daarnaast gedrukt door berichten over een aanzienlijk groter dan gedacht Grieks begrotingstekort en de verwachting dat Spanje zijn begrotingsdoelstelling dit jaar niet zal halen.

Het feit dat Spanje nog steeds geen officiële noodsteun heeft aangevraagd bij het noodfonds van de eurolanden, drukt al weken het sentiment. ''De rally van de afgelopen weken zal zeer waarschijnlijk niet verder gaan als er geen Spaanse hulpaanvraag komt'', zei hoofd Europees onderzoek Tobias Blattner van Daiwa Capital Markets.

TNT Express

Eén van de grootste dalers in de AEX was TNT Express met een min van 2,6 procent na de aankondiging van het vertrek van bestuursvoorzitter Marie-Christine Lombard. Haar vertrek heeft volgens de pakketbezorger geen gevolgen voor de beoogde overname door het Amerikaanse UPS.

In de MidKap schoot medisch toeleverancier Mediq ruim 49 procent omhoog tot 12,94 euro na een overnamebod van investeringsmaatschappij Advent. Het bestuur van Mediq steunt het bod van 13,25 euro per aandeel.

De euro was 1,2910 dollar waard, tegen 1,2986 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 91,21 dollar per vat en Brentolie werd 2,1 procent goedkoper tot 109,14 dollar per vat.