PARIJS - Fugro verkoopt het grootste deel van zijn GeoScience-divisie aan de Franse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie CGGVeritas.

De transactie ter waarde van 1,2 miljard euro maakt de inkomstenstroom van de Nederlandse bodemonderzoeker stabieler. Dat zei bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker maandag in een toelichting.

De zogeheten multi-client library, gegevens die aan meerdere klanten kunnen worden verkocht, blijft eigendom van Fugro. De database stond eind juni voor 427 miljoen euro in de boeken.

De seismische dataverzameling op zee (GeoScience) is vooral verbonden aan de zoektocht van energieconcerns naar nieuwe olie- en gasvelden. Die activiteiten zijn een stuk volatieler dan de productiekant waarop een nog te realiseren samenwerkingsverband van CCG en Fugro zich gaat richten.

Seabed

De Seabed Geophysical joint venture, zoals het gezamenlijke bedrijf gaat heten, houdt met meetapparatuur op de zeebodem (Ocean Bottom Nodes) gedurende 20 à 30 jaar de ontwikkelingen in een veld in de gaten.

Fugro krijgt een belang van 60 procent in het samenwerkingsverband en brengt daar zijn Ocean Bottom Nodes in onder. Daarnaast betaalt het bedrijf 225 miljoen euro aan CGG. De twee bedrijven verwachten in het eerste operationele jaar een omzet van 400 miljoen euro te halen met Seabed Geophysical. Volgens Steenbakker is dat goed voor een leidende marktpositie.

Verkoop

De verkoopsom van 1,2 miljard euro biedt volgens de topman voldoende ruimte voor groei op eigen kracht en voor het doen van overnames. Hij ziet zowel groeimogelijkheden voor het onderdeel GeoTechnical als bij Survey.

Fugro maakte eind mei bekend alle opties voor GeoScience te bekijken. Steenbakker zei destijds dat Fugro met deze activiteiten de vierde plaats bekleedt in een markt van zes partijen.

De transactie is goedgekeurd door de besturen van beide bedrijven, die in gesprek zullen gaan met de ondernemingsraden en vakbonden. Naar verwachting wordt het proces nog dit jaar afgerond.