AMSTERDAM - De Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen zullen komende week naar verwachting een stapje terugdoen van de hoge standen die in de afgelopen weken zijn bereikt. Analisten verwachten echter geen grote uitslagen.

De schaduw van de schuldencrisis zal waarschijnlijk wel weer over de beurshandel hangen en beleggers zouden zich inmiddels ook wat zorgen maken over het cijferseizoen dat midden oktober begint.

''De markt is wel rijp voor een teruggang, maar die zal zeker niet groot zijn'', aldus een analist van Rockwell Global Capital. ''Een teleurstellend cijfer over de economie zou het gevoel dat de economie wat stabiliseert weer teniet kunnen doen''.

Beleggers kijken deze week uit naar verscheidene cijfers over de Amerikaanse economie. Er komen onder meer gegevens naar buiten over de verkoop van duurzame goederen, het inkomen en de Amerikaanse huizenmarkt. Ook wordt het definitieve cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal bekendgemaakt.

Omhoog

De graadmeters in Europa en de VS gingen de afgelopen weken omhoog, onder meer na geruststellende woorden van de centrale banken dat zij alles zouden doen om de economie te ondersteunen. De opmerkingen stuwden de koersen, maar wakkerden ook de angst aan dat met name de economie van de VS er slechter voorstaat dan gedacht.

Dat zorgt nu weer voor enige zenuwen over de cijfers over het derde kwartaal die in oktober weer massaal worden gepubliceerd. Winstwaarschuwingen van verscheidene ondernemingen, onder meer van pakketjesbezorger FedEx, versterken het idee dat cijfers de koersen zullen drukken.

Verwachtingen

Analisten hebben hun verwachtingen voor de cijfers de afgelopen weken al naar beneden bijgesteld. Gemiddeld wordt nu rekening gehouden met een winstdaling van 2,2 procent te opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het zou de eerste keer in drie jaar zijn dat het gemiddelde winstcijfer daalt.

Voor het losbreken van het cijferseizoen gebeurt er weinig op de beurzen. Voor Heineken wordt de komende week wel interessant. Vrijdag 28 september is de aandeelhoudersvergadering van Fraser & Neave, waar de aandeelhouders zullen beslissen over de verkoop van drankenfabrikant APB aan Heineken. Het concern heeft zich door verscheidene strategische overeenkomsten de afgelopen weken al bijna verzekerd van een positieve uitkomst.