NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen kropen woensdag licht omhoog.

Meevallende cijfers over de woningmarkt gaven de handel steun. Met name energiefondsen stonden echter onder druk door de fors dalende olieprijzen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde na een weinig enerverende handelssessie 0,1 procent hoger op 13.577,96 punten.

De bredere S&P 500 kreeg er eveneens 0,1 procent bij en sloot op 1461,05 punten. De voor de technologiesector leidende Nasdaq steeg 0,2 procent tot 3182,62 punten.

Woningen

Vroeg in de handel werd bekend dat de verkoop van bestaande woningen in augustus veel hoger is uitgevallen dan verwacht. Bouwbedrijven profiteerden daarvan.

PulteGroup, de op een na grootste huizenbouwer in de Verenigde Staten, steeg 4,5 procent. Ook doe-het-zelf-keten Home Depot, een Dow-fonds, deed het goed met een plus van 1 procent.

ExxonMobil

Olieconcern ExxonMobil was de sterkste daler in de Dow met een verlies van 1,2 procent. Concurrent Chevron zakte 0,3 procent. Dat had te maken met de olieprijzen.

Die stonden stevig onder druk door speculaties over mogelijke maatregelen van oliegrootmacht Saudi-Arabië tegen de recent sterk gestegen prijzen.

Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte op de termijnmarkt 91,62 dollar, een daling van 3,9 procent. Brentolie werd 3,7 procent goedkoper en kostte 107,91 dollar per vat.

GM

Autobouwer General Motors was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel steeg 1,3 procent in waarde. Chipproducent Intel (min 0,9 procent), computermaker Hewlett-Packard en vliegtuigfabrikant Boeing (allebei min 0,8 procent) vormden met ExxonMobil de achterhoede.

De euro noteerde een koers van 1,3055 dollar, tegen 1,3065 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.