AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken was woensdag de smaakmaker op het Damrak. Het aandeel steeg 6,4 procent nadat duidelijk was geworden dat het bedrijf vrijwel zeker als winnaar uit de ring zal stappen in de overnamestrijd om Asian Pacific Breweries (APB).

De handel kreeg steun van de Bank of Japan, die woensdag in navolging van andere centrale banken een nieuwe ronde monetaire steunmaatregelen aankondigde om de vastlopende economie vlot te trekken. In de middaghandel hielp een meevallend cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt een handje mee.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot met een winst van 0,1 procent op 335,71 punten. De Midkap eindigde 0,2 procent hoger op 525,06 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten tussen de 0,4 en 0,6 procent hoger.

Heineken

Heineken vocht de afgelopen maanden een verbeten strijd met Thai Beverage uit Thailand om de controle over APB, de brouwer van het in Azië zeer populaire biermerk Tiger. De brouwer heeft nu een deal gesloten met zijn rivaal, waardoor de strategisch belangrijke overname nauwelijks meer kan mislukken.

Onderin de AEX bungelde chipmachinemaker ASML met een verlies van 3 procent. Zakenbank JPMorgan heeft het koersdoel voor het Veldhovense technologiebedrijf verlaagd. Staalconcern ArcelorMittal was ook uit de gratie bij beleggers en werd 2,4 procent minder waard.

Nutreco

Bij de middelgrote fondsen ging dierenvoerproducent Nutreco aan kop met een koerswinst van 1,3 procent. Sterkste daler in de Midkap was de voedingsmiddelenproducent Wessanen, die 1,6 procent minder waard werd.

De euro noteerde aan het einde van de beurshandel een koers van 1,3065 dollar, tegen 1,3055 een dag eerder.

De olieprijzen daalden flink. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte op de termijnmarkt 92,49 dollar, een daling met 2,9 procent. Brentolie werd eveneens 2,9 procent goedkoper en kostte 108,83 dollar per vat.