MEMPHIS - De Amerikaanse pakketbezorger FedEx gaf dinsdag, in navolging van de winstwaarschuwing op 4 september, een sombere prognose voor het lopende kwartaal en het boekjaar 2012/2013.

De concurrent van het Nederlandse TNT Express gaf eerder deze maand al aan in het eerste kwartaal, dat eind augustus afliep, last te hebben gehad van de zwakke wereldeconomie.

De verbeterde resultaten bij het onderdeel Freight en de aanhoudend sterke prestaties bij Ground werden tenietgedaan door een lagere vraag naar de diensten van Express, aldus het bedrijf dinsdag. Bovendien konden de kosten door de zwakkere economie minder worden teruggedrongen dan gepland.

FedEx haalde in het eerste kwartaal een nettowinst van 459 miljoen dollar, 1 procent minder dan een jaar eerder. Per aandeel kwam het resultaat uit op 1,45 dollar.

Tweede kwartaal

Voor het tweede kwartaal rekent het concern op 1,30 à 1,45 dollar per aandeel en voor heel 2012/2013 op 6,20 tot 6,60 dollar per aandeel. Vooral die laatste prognose valt tegen. Geraadpleegde analisten rekenden in doorsnee op 7,03 dollar per aandeel.

De omzet steeg wel in het eerste kwartaal, met 3 procent tot 10,8 miljard dollar. FedEx probeert de omzetgroei een vervolg te geven door de tarieven per 1 januari te verhogen. Gemiddeld wordt het bij het onderdeel Express 5,9 procent duurder om een pakketje te laten bezorgen. In de komende maanden kondigt FedEx tariefverhogingen bij de onderdelen Ground en SmartPost aan. Bij Freight werden de tarieven in juli al met 6,9 procent verhoogd.