TOKIO - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de beurs dinsdag lager gesloten. Beleggers bleven terughoudend door de anti-Japanse protesten in China naar aanleiding van het geschil tussen beide landen over een paar onbewoonde eilandjes.

Een verzwakking van de Japanse yen bood daarbij enig tegenwicht. De Nikkei eindigde 0,4 procent lager op 9123,77 punten.

De Japanse automakers Honda en Nissan verloren 2,5 en 5 procent. Toyota hield het verlies beperkt tot 0,6 procent. De autofabrikanten hebben vanwege de protesten de productie in China enkele dagen stilgelegd. De bouwmachinemakers Komatsu en Hitachi Construction Machinery, die een grote blootstelling hebben aan China, zakten 1,8 en 2,2 procent.

De noodlijdende Japanse camerafabrikant Olympus verloor 1 procent ondanks berichten dat het bedrijf mogelijk een kapitaalinjectie krijgt van Sony.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag weinig beweging zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,1 procent lager in de middaghandel. De Kospi in Seoul steeg 0,1 procent en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,1 procent.