ROME - De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties liep maandag op tot boven 5 procent na vrijdag onder dat niveau te zijn gezakt.

Rond 09.15 uur stond de rente op 5,07 procent. Vrijdag daalde de rente tot 4,95 procent en kwam daarmee voor het eerst sinds maart onder 5 procent.

De daling volgde op steunmaatregelen voor de kwakkelende economie van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve.

Spanje

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen is maandag weer boven het op termijn onhoudbare niveau van 6 procent gekomen. Investeerders zijn er nog niet van overtuigd dat Spanje veilig is zolang het geen hulp heeft gevraagd aan de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Na een reeks geruststellende ontwikkelingen in de afgelopen weken was de Spaanse rente juist flink gezakt. Zo kondigde de ECB aan onder strenge voorwaarden weer staatspapier te gaan opkopen en kreeg de Duitse regering van het hoogste gerechtshof toestemming voor deelname aan het permanente noodfonds ESM.

Premier Mariano Rajoy reageerde eind vorige week op de dalende rente door te zeggen dat zijn land wellicht geen financiële hulp nodig heeft. Daarvoor wordt hij nu door de markt gestraft, menen analisten.

Beweeg de cursor over de lijn om de rentepercentages te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen