'Miljardenclaim over sluiting Franse kerncentrale'

PARIJS - Het Franse energieconcern EDF wil een schadevergoeding eisen van meer dan 2 miljard euro van de Franse overheid, vanwege haar besluit om de kerncentrale van Fessenheim te sluiten. Dat meldde de Franse krant Le Journal du Dimanche.

De Franse president François Hollande zei vrijdag dat hij de centrale van Fessenheim nabij de Duitse grens aan het einde van 2016 dicht wil hebben. De centrale is sinds 1977 in bedrijf en is de oudste van Frankrijk.

EDF zou nu compensatie willen krijgen voor de gemaakte kosten om de levensduur tot 2027 te verlengen. Ook eist het energieconcern een vergoeding voor het wegvallen van winsten door de sluiting van de centrale, aldus de krant.

Frankrijk haalt 75 procent van zijn elektriciteit uit kerncentrales, maar door de kernramp in Japan is kernenergie een gevoelig onderwerp geworden in het land. Hollande heeft in zijn verkiezingscampagne beloofd het aandeel uit kernenergie terug te brengen naar 50 procent.

Lees meer over:
edf

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie