AMSTERDAM - Een verbod op high frequency trading (HFT) zou wenselijk zijn omdat het geen enkele toegevoegde waarde heeft voor de economie.

Dat heeft ECB-bestuurder Nowotny vandaag gezegd op een conferentie in Wenen. Dat wordt gemeld door meerdere persbureaus.

Het simpelweg verbieden werkt beter dan reguleren, zegt Nowotny. Dat geldt ook voor andere financiële innovaties, aldus de centrale bankier. Nowotny noemde echter geen voorbeelden. Volgens Nowotny betekent wel reguleren dat die regels omzeild gaan worden.

De ECB heeft zelf geen macht om dergelijke zaken te verbieden. Dat is aan de lokale gedragstoezichthouders. Gevraagd om een reactie zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat het standpunt van de toezichthouder niet is gewijzigd.

Risico's

"Er zijn zeker risico's aan HFT verbonden, maar die zijn we nu op een goede manier aan het adresseren met de ESMA guidelines en in de toekomst met MiFID-2", aldus een voorlichter.

Volgens de AFM is het essentieel is om passende regulering te ontwikkelen, om arbitrage op toezicht te voorkomen. Daar maken volgens de voorlichter de AFM en het Ministerie van Financiën zich in de onderhandelingen over HFT in MiFID-2 'erg sterk' voor.