BERLIJN - De Duitse regering zet vraagtekens bij de fusie tussen de Europese vliegtuigbouwer EADS en de Britse defensiespecialist BAE Systems.

Regeringsbronnen in Berlijn meldden donderdag dat ,,het te betwijfelen is of de voorgestelde structuur kan worden vastgelegd''.

Het zou nog onduidelijk zijn of de fusie niet in strijd is met het Europese recht en ,,er zijn ook vragen over de waarde van een samengaan'', aldus de bronnen. Binnen de regering zou er ook angst bestaan dat Duitsland te weinig invloed in het nieuwe bedrijf zou hebben.

Scepsis

Onder meer het plan om speciale 'gouden aandelen' te verstrekken aan zowel de Franse als Duitse en Britse overheid zou in Berlijn op scepsis zijn gestuit.

Momenteel hebben lokale Duitse overheden en banken bijna 23 procent van EADS in handen. Een fractie kleiner percentage is in handen van de Franse staat en overheidsorganisaties.

EADS en BAE maakten woensdag bekend fusiegesprekken te voeren. Samen zouden de twee concerns wereldleider op het gebied van ruimtevaart, defensie en veiligheid kunnen worden. BAE zou in het nieuwe bedrijf een belang van 40 procent krijgen en EADS een meerderheidsbelang van 60 procent.