NEW YORK - In New York zijn de Amerikaanse beurzen woensdag licht hoger gesloten op een rustige handelsdag.

Beleggers zijn in afwachting van de uitkomst van een vergadering van de Federal Reserve die donderdag naar buiten komt. Beleggers hopen op een derde stimuleringsronde voor de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent (9,99 punten) hoger op 13.333,35 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent (3 punten) tot 1436,56 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent (9,79 punten) tot 3114,31 punten.

''Er is veel optimisme opgebouwd in de markt dat QE3 (de derde stimuleringsronde) er komt'', zei een handelaar in New York.

Opgelucht

Beleggers reageerden opgelucht op de voorwaardelijke goedkeuring van het Duitse Constitutionele Hof voor het Europese noodfonds ESM. Als het fonds niet van start had kunnen gaan, zou dat een enorme klap voor de euro zijn. De beslissing was verwacht, waardoor het enthousiasme hierover in de loop van de handel wat inzakte.

Apple onthulde woensdag de iPhone 5, die dunner en lichter is dan zijn voorganger maar met een groter scherm. Het aandeel steeg 1,4 procent. Facebook klom 6,5 procent na opmerkingen van oprichter Mark Zuckerberg over de teleurstellende beursgang van het bedrijf.

De bestuursvoorzitter benadrukte onder andere dat de socialenetwerksite zich de komende jaren nog meer gaat richten op de mobiele telefoniemarkt.

De Amerikaanse chipproducent Texas Instruments liet dinsdag nabeurs weten last te hebben van de zwakke vraag in met name Europa. Desondanks scherpte het concern de winst en omzetverwachting voor het derde kwartaal aan.

Dat is te danken aan kostenbesparingen, een beter dan verwachte verkoop van chips voor draadloze producten en verzekeringsbaten. Het aandeel reageerde nauwelijks, met een plus van 0,04 procent.

Importprijzen

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekendgemaakt dat de Amerikaanse importprijzen in augustus met 0,7 procent zijn gestegen. Het is de eerste stijging in 5 maanden. De Amerikaanse groothandelsverkopen daalden in juli onverwachts, met 0,1 procent.

De groothandelsvoorraden stegen met 0,7 procent, tegen een gemiddelde verwachting van 0,2 procent.

De Amerikaanse olieprijs daalde met 0,3 procent tot 96,88 dollar per vat. Brentolie steeg 0,2 procent tot 115,68 dollar per vat. De euro noteerde 1,2895 dollar, gelijk aan de stand rond het slot van de Europese beurzen.