NEW YORK - De beurzen op Wall Street stegen dinsdag licht. Beleggers leken in een goede stemming, maar deden het rustig aan in afwachting van de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof over het noodfonds ESM.

Ook keken beleggers uit naar de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve op donderdag. De volumes waren laag.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 13.323,36 punten, de hoogste stand in bijna vijf jaar. De S&P 500-index kreeg er 0,3 procent bij tot 1433,56 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde vlak op 3104,53 punten. De index werd iets gedrukt door verliezen van Apple.

Het Duitse Constitutionele Hof zal woensdag toch beslissen of de Duitse grondwet toelaat dat een permanent noodfonds voor noodlijdende eurolanden wordt opgericht. Het hof wees dinsdagochtend een verzoek tot uitstel af, dat was ingediend door een eurokritische politicus.

Op de aandelenmarkten wordt met spanning uitgekeken naar het oordeel, dat invoering van het fonds al maanden heeft vertraagd.

Anticiperen

Voor de Amerikaanse aandelenmarkten zullen de mededelingen van de Fed, op donderdag, mogelijk van nog groter belang zijn. De beurzen anticiperen al weken op het mogelijk afkondigen van nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie.

Dinsdag in New York hadden beleggers speciale aandacht voor onder meer McDonalds, die een hogere omzet over augustus bekendmaakte in restaurants die al langer dan een jaar open zijn. De fastfoodketen sloot 0,1 procent lager.

Pakketjesbezorgers FedEx en UPS kregen toestemming voor beperkte bezorging in China en werden door beleggers beloond met een koerswinst van respectievelijk 0,8 procent en 0,7 procent.

Spelletjesmaker Zynga kreeg opnieuw te maken met een vertrekkende bestuurder. Het aandeel verloor 1,1 procent.

De euro was 1,2855 dollar waard, tegen 1,2865 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie was bij het sluiten van de beurzen op Wall Street 0,4 procent duurder op 96,89 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 115,20 dollar.