AMSTERDAM - De Europese beurzen herstelden zich in de middaghandel van verliezen van eerder op de dag. Bankfondsen stuwden de koersen licht omhoog.

Beleggers wachtten verder af welke uitspraak het Duitse constitutioneel hof woensdag zou doen over het Europese noodfonds ESM. In Amsterdam kondigde Philips een nieuwe grote ontslagronde aan.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 336,11 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 517,39 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tussen de 0,9 en 1,3 procent. Londen sloot vlak.

''Het is wachten op het besluit van het Duitse hof. Ik kan me echter niet voorstellen dat het noodfonds niet zal worden goedgekeurd. De grote vraag blijft of Spanje na de goedkeuring van het ESM officieel om hulp zal gaan vragen, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Noodfonds

Het Duitse Constitutionele Hof zal woensdag toch beslissen of de Duitse grondwet toelaat dat een noodfonds voor noodlijdende eurolanden wordt opgericht. Het hof wees eerder op de ochtend een verzoek tot uitstel af, dat was ingediend door een eurokritische politicus.

Op de aandelenmarkten wordt met spanning uitgekeken naar het oordeel, dat de invoering van het fonds al maanden heeft vertraagd.

Banken

Banken zorgden dinsdagmiddag nog voor wat opleving van de graadmeters. Deutsche Bank kreeg er 4,1 procent bij en BNP Paribas steeg met 2,2 procent. ING in Amsterdam verloor echter 0,2 procent.

Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland wil de kosten tussen nu en 2015 structureel met 4,5 miljard euro verlagen. Het concern voert daarom een ingrijpende reorganisatie door die 4 miljard euro gaat kosten.

Philips

In de AEX verloor Philips 0,2 procent. Het elektronicaconcern gaat wereldwijd nog eens ongeveer 2200 banen schrappen bovenop de eerder aangekondigde 4500. Philips blijft door de extra kostenbesparing van 300 miljoen euro op koers om de doelstellingen voor volgend jaar te halen.

Volgens analist Versteeg is de reorganisatie ''goed nieuws" voor Philips, maar heeft het aandeel in de afgelopen weken al een mooie rit gemaakt.

KPN hoorde ook bij de dalers in de AEX met een verlies van 1,1 procent. Het telecomconcern zou tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering hebben laten weten geen kapitaalinjectie van grootaandeelhouder América Móvil te verwachten om de balans te versterken.

Winstwaarschuwing

In Londen duikelde modehuis Burberry bijna 21 procent na een winstwaarschuwing. Volgens bestuursvoorzitter Angela Ahrendts stelt het verslechterende economische klimaat Burberry voor een steeds grotere uitdaging. Zelfs in China, waar de vraag naar luxeartikelen tot dusver stevig overeind bleef, lopen de zaken minder dan voorheen.

De euro was 1,2865 dollar waard, tegen 1,2794 bij het sluiten van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie ging 0,6 procent omhoog naar 97,12 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent duurder op 114,90 dollar.