Shell begint met proefboringen in Alaska

AMSTERDAM - Shell is begonnen met de eerste proefboringen naar olie in het Arctische gebied in twintig jaar tijd. Dat meldt de olie- en gasmaatschappij maandag.

Het schip de Noble Discoverer is van start gegaan met een boring nabij een olieveld in de Tsjoektsjenzee voor de kust van Alaska. Shell is nog bezig met voorbereidingen om te kunnen gaan boren in de aangrenzende Beaufortzee.

Shell heeft nog geen toestemming om daadwerkelijk te mogen boren in de olievelden. Sinds de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 ligt offshore oliewinning en -productie een stuk gevoeliger.

Arctisch gebied

Volgens de Amerikaanse overheid bevat het Arctisch gebied negentig miljard vaten winbare olie en ongeveer 46,8 biljoen kubieke meter gas. Als gevolg van het smeltende poolijs begint de regio toegankelijk te worden voor energiewinning.

De tijdshorizon voor boringen is desalniettemin beperkt tot rond de zomermaanden omdat het gebied in de herfst alweer dichtvriest. Dat betekent dat Shell nog enkele weken de tijd heeft om de eerste boringen af te ronden. Dan is het wachten tot volgend jaar zomer.

Shell is zes jaar bezig geweest om de proefboringen voor te bereiden en heeft daar al 4,5 miljard dollar (3,5 miljard euro) in geïnvesteerd. Tot ongenoegen van milieuorganisaties gaf het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken 30 augustus het groene licht voor de proefboringen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie