HOUSTON - BP verkoopt belangen in olie- en gasvelden in de Golf van Mexico voor 5,55 miljard dollar (4,3 miljard euro) aan Plains Exploration and Production Company. De belangen passen niet langer in de strategie, aldus het Britse energieconcern maandag.

Het gaat om de velden 'Marlin', 'Dorado', 'King' en 'Horn Mountain' die volledig eigendom zijn van BP. Daarnaast neemt Plains het veld 'Holstein' over, waarin BP en Shell allebei een belang hebben van 50 procent. Plains betaalt Shell 560 miljoen dollar om het veld volledig in handen te krijgen. Samen produceren de velden die Plains overneemt dagelijks 59.500 vaten olie.

BP wil zich richten op een kleiner aantal velden die per stuk meer olie herbergen. Het concern zegt zich primair toe te gaan leggen op 4 zogeheten 'hubs' in de Golf van Mexico waarop BP uitvoerder is en op 3 hubs waarin het een belang heeft.

,,De Golf van Mexico blijft een hoeksteen in de portefeuille van BP. We zullen er het komende decennium tenminste 4 miljard dollar per jaar investeren'', zegt bestuursvoorzitter Bob Dudley.

BP verwacht over de periode 2010 tot en met 2013 in totaal voor 38 miljard dollar aan onderdelen te verkopen. De teller staat inmiddels op 32 miljard dollar. Het overgrote deel van de opbrengst zal BP moeten aanwenden om claims en andere kosten te betalen die voortvloeiden uit de ramp met het platform Deepwater Horizon in april 2010.