UTRECHT - Medisch toeleverancier Mediq schrapt de komende jaren 134 voltijdsbanen bij zijn apotheken in Nederland. 

De jaarlijkse kosten moeten in 2015 structureel 19 miljoen euro lager liggen dan nu. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

De reorganisatie is volgens Mediq nodig gezien ''het voortdurend verslechterende klimaat voor apotheken en farmaceutische groothandels in Nederland''. Verzekeraars vergoeden steeds vaker alleen nog goedkopere geneesmiddelen, waardoor de prijzen dalen.

''Deze omstandigheden leiden ertoe dat apotheken en groothandels zonder ingrijpende maatregelen niet langer op een financieel verantwoorde manier kunnen voortbestaan'', concludeert topman Marc van Gelder van Mediq.

Utrecht

Bij ongeveer de helft van de 225 Mediq-apotheken zijn maatregelen nodig. De zwaarste klap valt evenwel op het hoofdkantoor van het onderdeel Apotheken Nederland in Utrecht. Daar verdwijnen 62 banen, waarvan de meeste al volgend jaar.

Verder heeft Mediq besloten de distributie te concentreren in Oss. Het distributiecentrum in Staphorst wordt begin 2013 gesloten. Die ingreep kost per saldo 15 arbeidsplaatsen. Mediq is over de maatregelen in gesprek met de ondernemingsraad en overlegt met de vakbonden over een sociaal plan.

Het is de bedoeling dat de kosten volgend jaar met 10 miljoen euro dalen. Daarna lopen de besparingen op tot 18 miljoen euro in 2014 en 19 miljoen euro in 2015. De reorganisatiekosten bedragen 18 miljoen euro.

Mediq neemt daarvoor een voorziening van 12 miljoen euro in de tweede helft van dit jaar. De rest van de kosten wordt in 2013 geboekt.

CNV Vakmensen

Vakbond CNV Vakmensen overlegt dinsdag met de centrale ondernemingsraad over de gevolgen van de reorganisatie. "Verrast zijn we niet, we zagen de bui al hangen", zegt vakbondsbestuurder Eric Aarts over de aangekondigde plannen.

"Maar de impact voor de werknemers is groot, zeker gezien de eerdere reorganisaties die ze de afgelopen jaren al over zich heen hebben gekregen." CNV Vakmensen hoopt dat zoveel mogelijk mensen aan het werk kunnen blijven.