SAN FRANCISCO - De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft zijn omzetprognose voor het derde kwartaal verlaagd in verband met een zwakker dan verwachte vraag.

Dat maakte het bedrijf, de grootste klant en sinds kort aandeelhouder van de Veldhovense chipmachinebouwer ASML, vrijdag bekend.

Intel heeft naar eigen zeggen last van de verslechterende economische omstandigheden. Het voorziet in het derde kwartaal een omzet tussen de 12,9 en 13,5 miljard dollar. In een eerdere voorspelling ging Intel nog uit van inkomsten tussen de 13,8 en 14,8 miljard dollar.

Ook schroeft Intel de investeringen terug. Voor heel dit jaar verwacht het bedrijf aan de onderkant van de voorspelde 12,1 tot 12,9 miljard dollar aan investeringen uit te komen.

In juli verlaagde 's werelds grootste fabrikant van halfgeleiders al zijn omzetprognose voor het gehele jaar. Ook deze verwachting werd door Intel ingetrokken. Op de beurzen in New York werd de omzetwaarschuwing van Intel niet goed ontvangen. Het aandeel verloor bijna 3 procent.