LONDEN - De Zwitserse grondstofhandelaar Glencore heeft zijn bod op mijnbouwer Xstrata verhoogd. Dat maakte Xstrata vrijdag bekend.

Glencore biedt nu 3,05 eigen aandelen voor ieder aandeel Xstrata, tegen een eerder bod van 2,8 eigen aandelen. Daarnaast heeft het Zwitserse bedrijf het bod op andere punten ook aantrekkelijker geprobeerd te maken voor Xstrata.

Vrijdagochtend werd al bekend dat er mogelijk veranderingen zaten aan te komen in het overnameproces. Glencore gelastte op het laatste moment een aandeelhoudersvergadering af, waar over de overname gestemd zou worden.

Bronnen meldden toen dat Glencore werkte aan een verbeterd bod, omdat grote aandeelhouders van Xstrata al hadden gezegd dat het bestaande bod te laag was.

Daardoor zou het bod zeker worden weggestemd door de aandeehouders van Xstrata die zich kort na de aandeelhouders van Glencore over de overname zouden buigen.

Onder meer het staatsinvesteringsfonds van Qatar, een grootaandeelhouder van Xstrata, had al laten weten tegen de overname te stemmen. Wanneer er nu over het verbeterde bod gestemd zal worden, is nog niet bekend.