FRANKFURT - Wegens de 24-uursstaking van het cabinepersoneel schrapt de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa vrijdag de helft van de geplande vluchten. Dat heeft een woordvoerder van de onderneming gezegd.

''Ongeveer de helft van de vluchten zal vrijdag worden uitgevoerd'', zei hij. Dat is iets meer dan de Duitse luchtvaartmaatschappij donderdag had aangekondigd. Toen deelde zij mee dat bijna 1000 van de 1800 geplande vluchten vrijdag niet zouden doorgaan.

Het cabinepersoneel vecht een loonconflict uit met de werkgever. Het eist een loonsverhoging van 5 procent en beperking van de inzet van tijdelijk personeel. De directie biedt een loonsverhoging van 3,5 procent.

Weer in gesprek

De Duitse vakbond voor cabinepersoneel UFO en luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn weer met elkaar in gesprek. Vakbondsvoorzitter Nicoley Baublies zei vrijdag dat zolang de partijen met elkaar in gesprek zijn, er geen nieuwe stakingen worden gepland.

De Nederlandse luchthaven verwacht geen noemenswaardige problemen te ondervinden van de staking van de Duitse stewardessen en stewards, omdat die vooraf was aangekondigd. Reizigers hebben zich er daardoor op kunnen voorbereiden.

Extra treinen

NS Hispeed houdt de zaak scherp in de gaten, maar het spoorbedrijf gaat er niet vanuit dat de internationale treinen naar Duitsland overvol raken.

De Duitse spoorwegen zetten vrijdag alle beschikbare treinen in om passagiers van Lufthansa te vervoeren. Onder de geschrapte vluchten zijn veel binnenlandse.

Aan de 24-uursstaking gingen kortere werkonderbrekingen vooraf.