MOSKOU - Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de winst met bijna een kwart zien dalen.

Dit gebeurde onder druk van een lagere verkoop en terugbetalingen aan Europese afnemers die vonden dat de prijzen te hoog waren. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

De nettowinst van 's werelds grootste gasproducent daalde met 24 procent tot 357,8 miljard roebel (8,8 miljard euro) ten opzichte van een jaar eerder. De omzet zakte tot 1,22 biljoen roebel, van 1,32 biljoen roebel een jaar eerder.

Gazprom paste langetermijncontracten met Europese afnemers met terugwerkende kracht aan en betaalde daarvoor 78 miljard roebel ter compensatie in het eerste kwartaal. Verder leverde Gazprom minder gas aan Europese klanten en de landen van de voormalige Sovjetunie.

De Europese Commissie maakte dinsdag bekend een onderzoek te beginnen naar mogelijke oneerlijke concurrentie door Gazprom. Het onderzoek moet uitwijzen of Gazprom de concurrentie belemmert in de gasmarkten in Centraal- en Oost-Europa.

Machtspositie

Volgens Brussel zijn er zorgen dat Gazprom misbruik maakt van zijn dominante positie. Het concern zou mogelijk het transport van gas naar EU-lidstaten met opzet bemoeilijken en zijn klanten onbillijke prijzen in rekening brengen door ze te koppelen aan olieprijzen.

Als blijkt dat Gazprom zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentie, dreigt een boete die in de miljarden kan lopen.

Moskou waarschuwde donderdag dat het onderzoek naar Gazprom de samenwerking op energiegebied tussen Rusland en de EU in gevaar kan brengen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken moet Brussel ''afstand nemen van politiek vooringenomen beslissingen'', anders kan de samenwerking in de energiesector schade oplopen.