AMSTERDAM - Supermarktbedrijf Ahold gaat de strategische opties voor zijn belang van 60 procent in de Zweedse supermarktketen ICA onderzoeken. Daarbij wordt een beursgang in Stockholm niet uitgesloten. Dat maakte Ahold dinsdag bekend.

Het onderzoek zal naar verwachting 6 tot 12 maanden in beslag nemen. De andere aandeelhouder in ICA is het Zweedse Hakon Invest. Hakon heeft aangegeven het belang in ICA niet te zullen verkopen. Ahold en Hakon richtten het samenwerkingsverband in 2000 op.

ICA is actief in Zweden, Noorwegen en de Baltische landen. Het bedrijf heeft 2215 winkels en had in 2011 een omzet van ruim 95 miljard Zweedse kroon (11,3 miljard euro).

Ahold en Hakon hebben allebei evenveel zeggenschap over ICA. Een woordvoerder van Ahold liet weten dat het supermarktconcern liever volledige zeggenschap over onderdelen wil hebben en daarom de opties voor het belang in ICA gaat onderzoeken.

Hij verwacht dat Ahold geen boekverlies zal lijden op een verkoop. De boekwaarde van het belang kon de zegsman niet geven.

Rabobank schat de waarde van het belang van Ahold in ICA op 1,2 tot 1,8 miljard euro en SNS Securities raamt de waarde op 2,1 tot 2,4 miljard euro.

Rabo en SNS denken dat Ahold een deel van de opbrengsten zal uitkeren aan de aandeelhouders. Het aandeel Ahold steeg dinsdagochtend in Amsterdam ruim 2 procent.