AMSTERDAM - Europese beleggers vestigden maandag hun hoop op acties van de centrale banken. De hoop, die de koersen maandag omhoog dreef, werd gevoed door zwakke industriecijfers uit China en Europa.

Hoewel de vakantieperiode is afgelopen waren de omzetten laag. Dat kwam vooral doordat Wall Street gesloten bleef vanwege Labor Day.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 331,89 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 507,22 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen de 0,8 en 1,2 procent.

Uit cijfers van zowel de Chinese overheid als de Britse bank HSBC bleek dat de industriële sector in China vorige maand is gekrompen. De cijfers suggereren dat de op een na grootste economie van de wereld ook in het derde kwartaal flink is afgekoeld.

Chinese data

De zwakke Chinese data zorgde echter voor speculatie op meer steunmaatregelen van Beijing. Vooral de mijnbouwbedrijven wisten daarvan te profiteren. Rio Tinto en BHP Billiton klommen respectievelijk 2,2 en 1,3 procent.

In de eurozone, waar de bedrijvigheid in de industriële sector in augustus ook afnam, bleven beleggers vertrouwen op nieuwe steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De markt verwacht dat ECB-president Mario Draghi tijdens de beleidsvergadering op donderdag meer details zal geven over de plannen om staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen.

TomTom

In de AEX was TomTom een van de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent. PostNL was de grootste daler met een min van 1,2 procent. De postbezorger maakte bekend dat commercieel directeur Ger Jacobs en operationeel directeur Pieter Kunz het bedrijf in goed overleg hebben verlaten. PostNL liet ook weten het aantal leden van de raad van bestuur te willen verkleinen van drie naar twee.

In de MidKap ging tankopslagbedrijf Vopak aan kop met een plus van 2,1 procent. Technologiebedrijf TKH stond onderaan met een verlies van 1,5 procent.

Galapagos

Galapagos won 1,7 procent. Het biotechnologiebedrijf gaat samen met farmaceut Ono op zoek naar medicijnen tegen aandoeningen van het zenuwstelsel. De overeenkomst is volgens analisten van effectenhuis KBC ''meerdere miljoenen'' waard.

De euro stond bij het sluiten van de beurzen op 1,2597 dollar, tegen 1,2590 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 96,68 dollar per vat en Brentolie ging 0,8 procent omhoog tot 115,47 dollar per vat.