FRANKFURT - Het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa legt vrijdag het werk neer. Dat heeft de vakbond UFO donderdag gemeld. Mogelijk zullen honderden vluchten moeten worden geannuleerd.

''Het is goed mogelijk dat deze staking gedurende een lange tijd door zal gaan'', aldus UFO in een verklaring. Waar en wanneer precies wordt gestaakt, is nog niet bekend. De vakbond, die circa twee derde van de 19.000 stewards en stewardessen van Lufthansa vertegenwoordigt, zal het bedrijf maximaal 6 uur van tevoren waarschuwen voor acties.

''Wij willen Lufthansa niet de kans geven zich voor te bereiden en vervangende bemanningen achter de hand te houden'', zei UFO-voorzitter Nicoley Baublies.

Het bedrijf liet eerder al weten dat het mogelijk cabinepersoneel wil inhuren bij andere luchtvaartmaatschappijen om de gevolgen van de staking te beperken. Mocht dat niet lukken, dan krijgen intercontinentale vluchten voorrang boven vluchten binnen Europa.

Onderhandelingen over een nieuwe cao liepen onlangs vast. Het cabinepersoneel wil 5 procent loonsverhoging, na jaren op de nullijn te zijn gehouden. Lufthansa zegt dat de arbeidskosten juist verder omlaag moeten omdat brandstof steeds duurder wordt. Bovendien heeft bedrijf vele miljarden nodig voor uitbreiding en vernieuwing van zijn vloot.