TOKIO - Japan Airlines (JAL) wil met zijn beursgang op 19 september 663 miljard yen (6,7 miljard euro) ophalen. Dat is bijna twee keer zoveel als het bedrag dat de Japanse overheid in de luchtvaartmaatschappij injecteerde om het bedrijf overeind te kunnen houden.

JAL vroeg in januari 2010 uitstel van betaling aan en werd de maand daarop van de beurs verwijderd. De verlieslijdende maatschappij kreeg een noodinjectie van 350 miljard yen van de Japanse overheid om een doorstart te kunnen maken.

Sinds maart vorig jaar is het bedrijf weer uit de faillissementsbescherming. De Japanse staat bezit nu een belang van 96,5 procent in JAL. Door flink in de werkgelegenheid te snijden, onrendabele routes te schrappen en oude brandstofslurpende toestellen weg te doen, is het bedrijf weer winstgevend geworden.

De luchtvaartmaatschappij mikt bij haar beursgang op een introductiekoers van 3500 tot 3790 yen per aandeel en een verkoop van 175 miljoen stukken. Het zou de grootste beursgang zijn in de wereld sinds de gang naar de beurs van Facebook in mei.