DE BILT - De herstructurering van het bedrijf heeft Grontmij afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedrukt. Dat maakte het advies- en ingenieursbedrijf donderdag bekend.

Grontmij boekte vorig kwartaal een nettoverlies van 12,1 miljoen euro. Daarmee verdubbelde het verlies ruimschoots ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit kwam onder meer door een last van 7,9 miljoen euro die werd genomen voor de reorganisatie, die eerder dit jaar werd aangekondigd.

Het bedrijf denkt de eerste resultaten van die operatie in de tweede helft van het jaar te zien. Grontmij verwacht dat het bedrijfsresultaat (ebita), afgezien van eenmalige kosten, over het hele jaar op ongeveer hetzelfde niveau uitkomst als in 2011 (25 miljoen euro). In het tweede kwartaal bedroeg dit resultaat 4,9 miljoen euro.

Grontmij lanceerde in maart de nieuwe strategie 'Back on Track' voor de periode tot en met 2015. Het bedrijf mikt op een autonome omzetgroei van 3 tot 5 procent per jaar, met 2012 als basisjaar. De ebitamarge moet in 2015 uitkomen op 6 tot 8 procent van de totale omzet.

Banen

Bij de reorganisatie gaan banen verloren en worden bedrijfsonderdelen verkocht. Zo werd in mei het Britse onderdeel Trett Consulting verkocht. Grontmij heeft ook de golfbaan Naarderbos in de verkoop gezet. Ook werd een claimemissie van 80 miljoen euro bekendgemaakt om leningen af te lossen en de herstructurering te financieren. Die emissie werd in mei afgerond.

De omzet van Grontmij kwam in het tweede kwartaal uit op 226,8 miljoen euro, tegen 232 miljoen euro een jaar eerder.

Topman Michiel Jaski liet opnieuw weten dat 2012 een transitiejaar is voor Grontmij en zei dat de marktomstandigheden op verschillende Europese markten uitdagend blijven. De langetermijnvooruitzichten zijn echter positief, aldus Jaski.