AMSTERDAM - In Zweden is twijfel ontstaan of de overeenkomst tussen het Chinese autobedrijf Youngman en het Nederlandse Spyker wel klopt.

De twee partijen willen op basis van het Phoenix-platform auto's bouwen, maar dat zou in handen zijn van de kopers van de failliete boedel van Saab. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Spyker meldde maandag dat het een overeenkomst heeft gesloten met Youngman om bijna dertig procent van het bedrijf over te nemen. Daarnaast hebben ze twee bedrijven opgericht voor de ontwikkeling van auto's, waarvan dus een op basis van het Phoenix-platform.

Saab

Dat platform is ontwikkeld door Saab. De koper van de resten van Saab, National Electric Vehicle Sweden (NEVS), heeft in een korte reactie op de deal aangegeven dat de transactie met Saab wat hun betreft 'inclusief het Phoenix-platform' is.

In de Zweedse media ontstond daarom twijfel of Saab wel gerechtigd is het platform te gebruiken. De curator van Saab weigerde tegenover het FD commentaar.

Volgens Spyker-topman Victor Muller zijn niet-exclusieve gebruiksrechten van het platform vorig jaar verkocht aan Youngman. Daar kan geen twijfel over bestaan, zegt hij tegen de krant. "Dat heb ik immers zelf gedaan." Muller was met Spyker tot het faillissement van Saab eigenaar van het Zweedse automerk.