AMSTERDAM - In de patentenzaak tussen Samsung en Apple gaf een advies van Google de doorslag voor de negenkoppige jury.

Dat meldt persbureau Bloomberg zondag. Zaterdagochtend werd bekend dat het Zuid-Koreaanse bedrijf aan Apple een schadevergoeding van 1,05 miljard dollar (840 miljoen euro) moet betalen.

Dat de producten van Samsung erg veel op die van Apple leken, daarvan was de jury al snel overtuigd. Maar of deze gelijkenis opzettelijk was, daarvoor moest voldoende bewijs geleverd worden. 

Dat bewijs kwam uiteindelijk indirect bij Google vandaan, zo zei Velvin Hogan, voorzitter van de jury in het Californische San José.

Uit interne emails bij Samsung bleek namelijk dat Google het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf al eerder had gevraagd om bepaalde producten aan te passen, omdat ze teveel op die van Apple zouden lijken. 

"Vanuit de hoogste regionen bij Samsung kwam in feite het bevel om te kopiëren", zo citeert Bloomberg Hogan. "De memo van Google gaf hierbij voor ons de doorslag."

Het oordeel van de jury heeft waarschijnlijk ook nadelige gevolgen voor het proces volgende maand, waarin de rechter zich buigt over het verzoek van Apple om bepaalde producten van Samsung van de markt te weren.