AMSTERDAM - Samsung heeft patenten van Apple geschonden door technologieën van de iPhone en de iPad na te maken.

Dat heeft de jury in de Amerikaanse stad San José vrijdag (lokale tijd) bepaald, melden persbureaus Reuters en AP.

De manier van inzoomen bij Samsung lijkt te veel op een techniek die Apple heeft bedacht, vindt de jury. Ook met de zwarte voorkant en de icoontjes schendt Samsung octrooien van Apple.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet Apple een schadevergoeding van 1,05 miljard dollar (840 miljoen euro) betalen. De tegenclaims van het Zuid-Koreaanse bedrijf dat Apple op zijn beurt patenten van Samsung had geschonden, zijn volgens de jury ongegrond.

De verwachting is dat Samsung in beroep gaat tegen het vonnis. Het bedrijf noemde de uitspraak een "verlies voor de Amerikaanse consument".

Verbod

Apple en Samsung voerden de afgelopen tijd een bittere strijd om hun patenten. Over en weer beschuldigden ze elkaar van ongeveer 700 overtredingen.

Apple probeerde een verbod te krijgen op in ieder geval 25 producten van Samsung en wilde een schadevergoeding van 2,5 miljard dollar. Daarvoor gebruikte de iPhonemaker vier patenten op het ontwerp van de iPhone en iPad en drie technische patenten.

Samsung verdedigde zich met vijf technische patenten die geschonden zouden zijn in alle iPhones en iPads. Ook Samsung wilde een verbod, namelijk op de iPhone en iPad. Bovendien werd ook door het Zuid-Koreaanse bedrijf een forse schadevergoeding geëist.

Hoewel Apple in de Amerikaanse rechtbank niet op alle punten in het gelijk werd gesteld, is de uitspraak een van de grootste overwinningen van het Amerikaanse bedrijf in de wereldwijde strijd om octrooirechten tussen beide technologiegiganten. 

Bekijk een uitleg van de Amerikaanse patentzaak

Lees alles over de patentoorlog

Een beknopt overzicht van alle zaken:

Klik op de landen om de lopende en afgesloten rechtszaken te zien.. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen