NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stevenden vrijdag af op hogere slotstanden. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als Fed-voorzitter Ben Bernanke droeg daaraan bij.

De Dow-Jonesindex noteerde 0,6 procent hoger op 13.141 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 1410 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent tot 3071 punten.

Ben Bernanke schreef in een vrijdag naar buiten gekomen brief aan het Amerikaanse Congres dat de Federal Reserve ruimte heeft voor nieuwe stimuleringsmaatregelen om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

ECB

Beleggers werden aan het begin van de handelsdag positief verrast door nieuwe geruchten dat de Europese Centrale Bank (ECB) bij een opkoopprogramma overweegt een plafond te stellen voor de rente die zwakke eurolanden moeten betalen.

Hiermee wil de ECB voorkomen dat speculanten profiteren van de hoge rentes die bijvoorbeeld Italië en Spanje momenteel moeten betalen.

Een beslissing hierover wordt echter pas bij de volgende beleidsvergadering op 6 september genomen. Het Duitse blad Der Spiegel schreef eerder al over deze ECB-plannen. De ECB noemde de berichtgeving ''misleidend''.

Duurzame goederen

Op macro-economisch vlak lieten de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in juli de sterkste groei zien sinds december vorig jaar. De ordertoename viel hoger uit dan verwacht. De groei was vooral te danken aan meer vliegtuigorders. Exclusief transportmiddelen was er sprake van een lichte daling.

Apple won 0,5 procent nadat een rechter in Zuid-Korea concludeerde dat de technologiegiganten Apple en Samsung inbreuk op elkaars patenten hebben gemaakt. Beide concerns zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen.

De uitspraak wordt door marktvorsers als symbolisch gezien. Er lopen nog patentzaken tussen de twee ondernemingen in onder meer de Verenigde Staten en Australië.

Euro

De euro noteerde een stand van 1,2515 dollar, ten opzichte van 1,2540 ten tijde van het Europese beursslot. De Amerikaanse olieprijs daalde 0,4 procent tot 95,90 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper tot 113,27 dollar per vat.