AMSTERDAM - De PvdA wil dat ABN Amro niet terug naar de beurs wordt gebracht, en in elk geval deels in staatshanden blijft.

Dat staat in een tienpuntenplan voor de financiële sector van de partij, dat donderdag bekend werd gemaakt.

Voormalig PvdA-leider Wouter Bos, die de bank als minister van Financiën nationaliseerde, heeft ABN Amro altijd zo snel mogelijk terug naar de beurs willen brengen. De nieuwe PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom kiest wat dit betreft dus een radicaal andere, linksere koers.

De PvdA laat wel ruimte voor 'geduldige investeerders die niet gericht zijn op kortetermijnwinsten' om geld in ABN Amro te stoppen. De partij doelt daarbij met name op pensioenfondsen.

Zelfs SP-leider Emile Roemer sluit niet uit dat ABN Amro onder zijn bewind uiteindelijk terug naar de beurs gaat. Wel ziet hij een beursgang de komende vijf jaar niet gebeuren, zegt Roemer donderdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Kapitaaleisen

De PvdA zegt verder in het plan de kapitaaleisen voor banken, die de afgelopen jaren al flink zijn verhoogd, nog eens te willen verdubbelen. De partij wil dat de banken een kernkapitaalratio van minimaal vijftien procent aanhouden.

Ook moeten de bonussen in de financiële sector van de PvdA gemaximeerd worden op twintig procent van het vaste salaris, en dient er een bankenbelasting ter waarde van een miljard euro te komen.