KPN stopt verkoop van Base

AMSTERDAM - KPN staakt de pogingen om de Belgische dochteronderneming Base te verkopen. Dat liet het telecomconcern woensdag weten.

Door de problemen op de financiële markten is het volgens KPN niet mogelijk om een goede prijs te krijgen voor Base. De biedingen die werden ontvangen, vormen volgens het bedrijf geen weerspiegeling van de sterke positie en de vooruitzichten van Base.

KPN begon het verkoopproces van de Belgische aanbieder van mobiele telefonie in juli, na een strategisch onderzoek. Het bedrijf wilde hiermee de schulden terugbrengen, die boven de eigen doelstelling dreigden te komen. Door een dividendverlaging die eind juli werd aangekondigd, heeft de provider echter weer wat financiële armslag gekregen.

Maar de schuldenratio (de verhouding tussen schuld en bedrijfsresultaat) ligt inmiddels boven de bandbreedte die KPN voor de lange termijn beoogt. ''We hebben begin dit jaar aangegeven dat we hier op korte termijn bovenuit zouden kunnen komen, omdat we versneld willen investeren'', aldus een KPN-woordvoerder. Het verlagen van de investeringen is volgens de woordvoerder dan ook geen optie.

Eerder deze week bleek al dat de Belgische kabelaar Telenet was afgehaakt voor de verkoop. Het bedrijf besloot dat het partnerschappen verkoos boven overnames. Ook mediabedrijf De Persgroep en private investeerders Blackstone, Providence en Cinven zouden een bod hebben gedaan.

Sommige analisten suggereerden woensdag dat de afgeblazen verkoop wijst op invloed van grootaandeelhouder América Móvil, het bedrijf van de rijkste man ter wereld, Carlos Slim. ,,Ik had dit stilletjes al verwacht. Slim wil Base niet verkopen, hij wil juist een Europees netwerk opzetten'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. KPN liet weten dat alle aandeelhouders voor het bedrijf gelijk zijn.

Het aandeel KPN zakte woensdagochtend met ruim 2 procent.

Lees meer over:
KPN

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie