Standard Chartered bereikt schikking met VS

LONDEN - De Britse bank Standard Chartered heeft een schikking bereikt met Amerikaanse banktoezichthouder New York Department of Financial Services naar aanleiding van de beschuldiging dat de bank de afgelopen jaren in het geheim zaken heeft gedaan met Iran.

De bank betaalt 340 miljoen dollar, circa 275 miljoen euro, om juridische vervolging te voorkomen, zo werd dinsdag bekend.

Daarnaast stelt Standard Chartered een waarnemer in die de komende 2 jaar bij de bank zal toezien op Amerikaanse transacties die het risico van witwassen met zich meebrengen of mogelijk niet voldoen aan de Amerikaanse regels.

Volgens Financial Services heeft Standard Charterd toegegeven dat er de afgelopen jaren sprake was van transacties met een totale waarde van 250 miljard dollar die in strijd waren met de Amerikaanse sancties.

Nog niet klaar

Standard Chartered is met de schikking met Financial Services niet van alle problemen in de VS af. Verscheidene andere toezichthouders, onder meer het ministerie van Financiën, hebben nog steeds onderzoeken naar de handel en wandel van de bank lopen. Naar verwachting zullen daar ook schikkingen uitrollen.

Eerder werd bekend dat de topman van de bank, Peter Sands, in New York was, mogelijk voor besprekingen met de Amerikaanse toezichthouders. In een interview voor zijn vertrek zei Sands er op te vertrouwen dat de bank zijn vergunning om zaken te doen in de VS zou behouden. Sands sprak eerder alle beschuldigingen tegen.

De bank werd door beleggers de afgelopen dagen hard afgestraft voor de affaire. Met name de kans dat de bank de toegang tot de VS zou worden ontzegd boezemde de beleggers angst in.

Lees meer over:
Tip de redactie