RWE schrapt nog eens 2400 banen

ESSEN - Het Duitse energieconcern RWE schrapt de komende 2 jaar nog eens ongeveer 2400 banen. Dat meldde het moederbedrijf van het Nederlandse Essent dinsdag.

De sanering maakt deel uit van een programma dat de winstgevendheid van het bedrijf eind 2014 met 1 miljard euro moet verbeteren. In dat kader onderzoekt RWE momenteel de mogelijkheden om werkzaamheden te verhuizen of uit te besteden.

Het verlies aan werkgelegenheid komt bovenop het eerder aangekondigde verlies van 8000 arbeidsplaatsen. Volgens de Nederlandse bestuursvoorzitter Peter Terium zijn de ingrepen noodzakelijk om de concurrentiepositie van RWE te beschermen.

Het bedrijf gaf niet aan waar de ontslagen zullen vallen. Volgens een woordvoerder van Essent is de banenreductie in Nederland ''bijna niet aan de orde". RWE heeft ongeveer 72.000 werknemers in dienst. In Nederland en België zijn in totaal ongeveer 3800 mensen in dienst.

Winst

RWE maakte verder bekend dat de operationele winst in de eerste helft van dit jaar met 9 procent is opgevoerd tot 3,6 miljard euro. De omzet van RWE lag met 27,1 miljard euro iets lager dan een jaar eerder. De nettowinst bleef gelijk op 1,6 miljard euro.

Terium zei in een toelichting dat energiebedrijven zware tijden beleven door toenemende overheidsbemoeienis, slinkende marges bij energiecentrales en felle concurrentie.

Essent

Essent zag over het eerste halfjaar het bedrijfsresultaat met 13 procent afnemen naar 162 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. De netto-omzet bedroeg 3,1 miljard euro, tegen 3,2 miljard euro in de eerste helft van 2011.

Ondertussen zag het energiebedrijf het aantal klanten groeien. Als het gaat om elektriciteit namen de klanten toe met 58.000 naar bijna 2,4 miljoen en het aantal gasklanten steeg met 68.000 naar ruim 2 miljoen. Concurrent Nuon meldde onlangs nog elektriciteitsklanten te verliezen door toenemende concurrentie.

Lees meer over:
RWE
Tip de redactie