Douwe Egberts hekelt reactie VEB op fraude

AMSTERDAM - DE Master Blenders 1753 vindt dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) 'prematuur en onjuist' heeft gehandeld bij haar reactie op de fraude bij de Braziliaanse dochter van het koffiebedrijf.

Dat schrijft het bedrijf achter Douwe Egberts en Pickwick in een brief aan de vereniging.

DE, dat onlangs werd afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee en sinds 9 juli een officiële notering heeft aan de beurs in Amsterdam, maakte op 1 augustus bekend dat bij zijn Braziliaanse tak boekhoudfraude is ontdekt. Mede daardoor zal het nettoresultaat dit jaar waarschijnlijk 45 tot 55 miljoen euro lager uitvallen dan voorzien.

De VEB reageerde diezelfde nacht nog met een eis tot genoegdoening, aangezien DE net op de Amsterdamse beurs was genoteerd en bij die 'beursgang' onjuiste informatie zou zijn verstrekt. De koffieproducent wil met de VEB in gesprek.

Genoegdoening

Volgens het koffiebedrijf kan er geen sprake zijn van genoegdoening, aangezien er geen sprake van financiële schade kan zijn geweest 'aangezien de beurs niet geopend was'. Ook was er helemaal geen sprake van een beursgang, maar van een opsplitsing van het moederbedrijf van DE en een verhuizing naar Amsterdam van het aandeel.

"Van schade op basis van een incorrecte koopprijs kan dus ook geen sprake zijn", schrijft DE.

Onregelmatigheden

Het prospectus over DE dat is uitgebracht voor de notering van aandelen in Amsterdam is volgens het koffiebedrijf 'naar eer en geweten' opgesteld, samen met het voormalige moederbedrijf Sara Lee. Het bedrijf herhaalt dat het toen nog geen weet had van de onregelmatigheden in Brazilië.

DE stelt dat het niet uitgesloten is dat de handelswijze van de VEB voor haar aandeelhouders schadelijker is geweest is dan het nieuws over de fraude. Door de slechte timing heeft de VEB de situatie alleen maar erger gemaakt, stelt DE.

Zeker de vergelijking die de beleggersclub trok met de mislukte beursgang van World Online in 2000, heeft volgens het bedrijf voor een verkeerde beeldvorming gezorgd. Die vergelijking gaat volgens DE volledig mank omdat de eigen beursgang niet bedoeld was om kapitaal op te halen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie