Grote ontslagronde bij Motorola

SUNNYVALE - Mobieltjesmaker Motorola gaat fors snijden in het personeelsbestand. Ongeveer 4000 banen gaan verloren. Het bedrijf zal zich na de overname door Google richten op minder toestellen en vertrekken uit verliesgevende markten.

Dat bevestigde een woordvoerder maandag, na berichtgeving door  The New York Times op basis van een interview met Dennis Woodside, de nieuwe CEO van Motorola.

In totaal moet 20 procent van de banen verdwijnen. Dat heeft Motorola Mobility zondag aan de medewerkers laten weten. Een derde van de 94 kantoren wereldwijd zal helemaal gesloten worden. Vooral in de Verenigde Staten zullen veel mensen hun baan verliezen.

Woodside, die door Google naar voren geschoven is als CEO, wil dat Motorola minder toestellen gaat maken en zich focust op high end-smartphones. Bovendien moet het bedrijf zich terugtrekken uit verliegevende markten.

Overname

De ontslagen en vernieuwde focus zijn de eerste zichtbare veranderingen bij Motorola sinds Google het bedrijf overnam voor een recordbedrag van 12,5 miljard dollar. Dit bedrag werd deels betaald voor de ruim 17.000 patenten van Motorola Mobility, maar ook de hardware is voor Google interessant.

Na de overname rees direct de vraag wat de situatie zou betekenen voor andere Androidfabrikanten als Samsung en HTC. Zou Motorola voordelen krijgen?

Nieuw besturingssysteem

Google heeft dit altijd ontkend, maar volgens The New York Times houden anonieme bronnen die bekend zijn met beide bedrijven er rekening mee dat Google naast Android een nieuw besturingssysteem gaat maken speciaal voor Motorolatelefoons.

Op die manier kan de zoekgigant een telefoon maken waarbij zowel de hardware als software binnen het bedrijf ontwikkeld is. Die aanpak komt overeen met die van Apple waarbij het bedrijf zowel iOS als de iPhone maakt.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie