Beleggers verzilveren winsten

AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn maandag met verlies gesloten. Beleggers verzilverden een deel van de koerswinsten van de afgelopen tijd. Veel richtinggevend nieuws was niet voorhanden en vanwege de vakantieperiode bleef het vrij rustig op de beursvloeren.

De AEX-index in Amsterdam verloor 2,12 punten (0,6 procent) tot 331,38 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 3,76 punten (0,8 procent) tot 500,74 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,5 procent.

Een teleurstellende groei van de Japanse economie in het afgelopen kwartaal zorgde voor enige terughoudendheid op de beurzen. Een enigszins meevallend cijfer over de Griekse economie bood geen tegenwicht. De Griekse economie is in het tweede kwartaal minder sterk sterk gekrompen dan in het eerste kwartaal.

In de AEX stonden bodemonderzoeker Fugro en staalbedrijf Aperam onderaan met verliezen tot 2,5 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM steeg 1,4 procent.

KPN

KPN daalde 0,7 procent. Het Belgische kabelbedrijf Telenet liet weten geen grote overnames na te streven in de nabije toekomst. Het bedrijf werd genoemd als potentiële bieder op het Belgische onderdeel van KPN, Base.

In de MidKap was de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI de grootste daler met een verlies van 3,3 procent.

In Frankfurt ging E.ON 0,9 procent omlaag. Het Duitse energiebedrijf zag de winst in de eerste jaarhelft ruimschoots verdrievoudigen tot 3,1 miljard euro. E.ON herstelde zich daarmee van de klap die het bedrijf vorig jaar kreeg door het besluit van de Duitse regering om alle kerncentrales vervroegd te sluiten.

Julius Baer

Julius Baer zakte in Zürich ruim 7 procent. De Zwitserse bank koopt de vermogensbeheertak van Bank of America-Merrill Lynch voor ruim 700 miljoen euro. Het gaat daarbij om de vermogensbeheeractiviteiten buiten de Verenigde Staten.

De euro was 1,2337 dollar waard, tegen 1,2295 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 92,43 dollar per vat. Brent steeg 0,5 procent.

Tip de redactie