AMSTERDAM - PostNL heeft in het tweede kwartaal opnieuw last gehad van de vertraging bij de reorganisatie die het wil doorvoeren en de moeilijke economische omstandigheden. Dat maakte het postbedrijf maandag bekend.

PostNL zag de onderliggende omzet vorig kwartaal met 0,2 procent dalen tot 1,02 miljard euro. Het cash bedrijfsresultaat zakte met 60 procent tot 10 miljoen euro. Het bedrijf realiseerde een winst van 43 miljoen euro.

De prestaties van de Nederlandse postdivisie stonden afgelopen kwartaal onder druk door extra kosten en de vertraging in de reorganisatie. De reorganisatie kostte PostNL afgelopen kwartaal 9 miljoen euro.

Daarnaast gaf het bedrijf, dat vorig jaar werd afgesplitst van TNT, 6 miljoen euro aan het doorvoeren van het merk PostNL. De onderliggende winst van de postdivisie halveerde vorig kwartaal ten opzichte van een jaar eerder, tot 19 miljoen euro.

Vooruitzichten

Het postbedrijf houdt vast aan de eerdere prognose dat het cash bedrijfsresultaat dit jaar uitkomt op 110 tot 160 miljoen euro.

Het bedrijf rekent er daarbij op dat het resultaat aan de onderkant van die bandbreedte uitkomt, omdat de vertraagde reorganisatie tot minder besparingen en extra kosten leidt in 2012. De vooruitzichten zijn verder afhankelijk van de uiteindelijke voortgang in de reorganisatie.

Reorganisatie

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen verwacht dat PostNL uiterlijk in het vierde kwartaal een beslissing neemt over het verdere verloop van de reorganisatie. Die werd in april stilgelegd, omdat de omvangrijke operatie grote gevolgen bleek te hebben voor de kwaliteit van de postbezorging.

Het nieuwe plan moet "realistisch en haalbaar" zijn, stelde Verhagen in een toelichting op de cijfers. "Daarvoor doen we in het derde en vierde kwartaal testen, die de onzekerheid in de plannen zoveel mogelijk moeten terugdringen.''

De pas aangetreden bestuursvoorzitter kon niet aangeven in welke zin de plannen zullen afwijken van de oorspronkelijke bezuinigingsmaatregelen.

Besparingsdoelen

PostNL verwacht dat de reorganisatie dit jaar 25 tot 40 miljoen euro oplevert, in plaats van 40 tot 60 miljoen euro. De implementatiekosten vallen door de vertraging 20 tot 40 miljoen euro lager uit dan eerder verwacht.

Het postbedrijf maakte afgelopen kwartaal wel 10 miljoen euro aan extra kosten om de kwaliteit op peil te brengen. Die kosten lopen in de tweede helft van het jaar terug, stelde Verhagen.

Pijnpunt pensioenen

De reorganisatie is niet het enige pijnpunt voor PostNL. Het bedrijf kampt ook met problemen op pensioengebied. Het pensioenfonds van PostNL kent inmiddels een gat van circa 454 miljoen euro.

Het postbedrijf is van mening dat het dat tekort niet hoeft bij te storten, maar de geschillencommissie die daarvoor is aangesteld moet nog een uitspraak doen. Die wordt in het derde kwartaal verwacht.