NEW YORK - De beurzen in New York zijn donderdag met verlies gesloten. Net als in Europa reageerden beleggers teleurgesteld op het uitblijven van nieuwe crisismaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De beurzen in New York zijn donderdag met verlies gesloten. Net als in Europa reageerden beleggers teleurgesteld op het uitblijven van nieuwe crisismaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,7 procent lager op 12.878,88 punten. De brede S&P 500 verloor ook 0,7 procent, tot exact 1365 punten. De Nasdaq zakte 0,4 procent tot 2909,77 punten.

ECB-president Mario Draghi gaf donderdag aan dat de ECB nieuwe ingrepen op de obligatiemarkten overweegt, om de stijgende rentes van Spanje en Italië in te dammen. Hij koppelde die steun echter aan de bereidheid van Europese overheden om de noodfondsen EFSF en ESM voor hetzelfde doel in te zetten. Op de markten werd gehoopt op concrete aankondigingen van directe actie, nadat Draghi vorige week had benadrukt dat de ECB al het mogelijke zal doen om de euro te beschermen.

De stemming op de Amerikaanse beurzen was ook voorzichtig door het vooruitzicht van belangrijke cijfers over de arbeidsmarkt, die vrijdag naar buiten komen. Dan meldt de Amerikaanse overheid hoeveel banen er in juli in de VS zijn gecreëerd. In de voorgaande maanden bleef de ontwikkeling van de werkgelegenheid in 's werelds grootste economie zwak.

Knight Capital werd hard gestraft voor de problemen die het woensdag veroorzaakte op de aandelenbeurzen. De computerfout die de handel in een grote hoeveelheid fondsen in de war schopte, kost het handelshuis naar schatting 440 miljoen dollar. Het aandeel Knight Capital kelderde 63 procent tot 2,58 dollar.

General Motors zakte 2,7 procent. De autofabrikant zag de winst afgelopen kwartaal bijna halveren tot 1,5 miljard dollar en leed in Europa met zijn dochtermerken Opel en Vauxhall een operationeel verlies van 361 miljoen dollar.

De beurskoers van Facebook (min 4 procent) zakte voor het eerst lager dan 20 dollar. Het aandeel, op de eerste handelsdag minder dan 3 maanden geleden nog 45 dollar waard, stond opnieuw onder druk door de twijfels over het verdienmodel van het bedrijf. Daarnaast kan er half augustus een vloed aan aandelen op de markt komen als verkooprestricties voor medewerkers van het bedrijf verlopen.

JPMorgan Chase hoorde met een min van ruim 2 procent bij de grotere verliezers van de Dow Jones. Volgens analisten is de kans klein dat de bank nog dit jaar opnieuw begint met de inkoop van eigen aandelen. Dat programma werd in mei stilgelegd nadat de bank miljarden dollars had verloren op riskante beleggingen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met bijna 2 procent tot 87,28 dollar. De euro werd donderdagavond voor 1,2180 dollar verhandeld, tegen 1,2145 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.