DETROIT - Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft in het tweede kwartaal een fors lagere winst behaald dan een jaar eerder. Dat maakte GM donderdag bekend. GM leed een verlies met zijn activiteiten in Europa.

De nettowinst daalde tot 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro), van 2,5 miljard dollar een jaar eerder. De winst per aandeel viel wel hoger uit dan analisten hadden verwacht. De omzet zakte tot 37,6 miljard dollar, van 39,4 miljard dollar een jaar geleden. GM had ook te kampen met de sterkere dollar.

In Europa leed GM met zijn dochtermerken Opel en Vauxhall een operationeel verlies van 361 miljoen dollar, tegen een winst van 102 miljoen dollar een jaar eerder. ''We hebben zeker nog meer werk voor de boeg om de tegenwind te trotseren, die we vooral voelen in regio's zoals Europa en Zuid-Amerika'', aldus topman Dan Akerson.

Hij wees er wel op dat GM nu al tien kwartalen op rij winst heeft geboekt, wat al ruim een decennium niet is voorgekomen bij het bedrijf, aldus Akerson.