AMSTERDAM - De Nederlandse baggeraar Boskalis is in opspraak geraakt omdat de Uruguayaanse dochter van het bedrijf ambtenaren uit dat land mogelijk heeft willen omkopen.

Argentinië wil het bedrijf daarom nu uitsluiten van de aanbestedingsprocedure voor de verdieping en verbreding van een kanaal dat op de grens tussen beide landen loopt. Dat bevestigt een Boskalis-woordvoerder na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

De zaak kwam aan het rollen toen een Argentijnse ambtenaar tegenover een Uruguayaanse collega had geïnsinueerd dat Boskalis-dochter Riovia aan laatstgenoemde steekpenningen zou willen betalen.

Volgens de woordvoerder had de Argentijn gezegd dat de Uruguyaan contact moest opnemen met de lokale agent van Riovia, en zou laatstgenoemde dat hebben opgevat als een poging tot omkoping.

"Overigens zegt onze agent nooit in contact te zijn geweest met die Argentijn", aldus de woordvoerder, die denkt dat Boskalis speelbal is geworden in een diplomatiek steekspel tussen Argentinië en Uruguay. "Uruguay heeft de zaak ook onderzocht, maar er zijn geen bewijzen voor omkoping gevonden."

Kanaal

De zaak draait om de verdieping en verbreding van het Martin Garcia-kanaal, dat loopt door de monding van de Rio de la Plata op de grens van beide landen. De landen moeten de kosten van het project delen, maar het is vooral Uruguay dat er baat bij heeft.

Argentinië beschouwt de verdieping van het kanaal bovendien als een bedreiging voor de eigen zeehavens. Boskalis verdenkt de Argentijnen er nu van de omkopingszaak te gebruiken als middel om de uitvoer van het project te vertragen.

De aanbestedingsprocedure ligt stil, zolang onduidelijk is of Boskalis-dochter Riovia wel of niet mee mag doen. Uruguay ziet geen reden het baggerbedrijf, dat ook verantwoordelijk is voor het reguliere onderhoud van het kanaal à een miljoen dollar (810 duizend euro) per jaar, uit te sluiten.