TOKIO - De beurs in Tokio is donderdag nipt hoger gesloten. De Japanse autofabrikanten zaten in de lift na sterke verkoopcijfers in de Verenigde Staten.

Ook kreeg de markt steun van beter dan verwachte bedrijfsresultaten. Beleggers bleven echter voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De Nikkei eindigde 0,1 procent hoger op 8653,18 punten.

Toyota Motor steeg ruim 1 procent. Sterke Amerikaanse autoverkopen in juli wogen daarbij op tegen het nieuws dat de Japanse automaker wereldwijd 1,5 miljoen auto's terugroept wegens mogelijke defecten.

De Japanse elektronicaconcerns Sony en Sharp klommen respectievelijk 2,4 en 0,8 procent in afwachting van de kwartaalcijfers, die na de slotbel worden gepubliceerd. Sharp zal daarbij mogelijk bekendmaken wereldwijd zo'n 5000 banen te schrappen. Het zou de eerste ontslagronde zijn bij het bedrijf sinds 1950.

Verre Oosten

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag overwegend verliezen zien. Beleggers waren teleurgesteld dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken woensdag geen nieuwe maatregelen nam om de economie te stimuleren.

In Seoul zakte de Kospi 0,6 procent en in Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,6 procent. De All Ordinaries in Sydney klom 0,1 procent dankzij beter dan verwachte Australische detailhandelsverkopen.