AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met flinke verliezen gesloten. Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitblijven van directe actie van de Europese Centrale Bank (ECB) in de strijd tegen de schuldencrisis.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,7 procent lager op 322,16 punten. De MidKap leverde 1,8 procent in tot 491,59 punten. In Frankfurt en Parijs gingen de beurzen 2,2 en 2,7 procent achteruit. Londen verloor 0,9 procent. De graadmeter in Madrid zakte 5,2 procent.

Draghi loste de hooggespannen verwachtingen van de markten niet in. Hij gaf weliswaar aan dat de ECB nieuwe ingrepen op de obligatiemarkten overweegt, maar hij koppelde die aan vergelijkbare steun uit de Europese noodfondsen.

Daardoor wordt steun ook afhankelijk van de beslissingen van de Europese overheden, die op de markten niet als doortastend worden gezien.

Spanje

De beurzen doken tijdens de persconferentie van Draghi in de min en herstelden niet van die verliezen. Daarnaast schoten de rentes van Spanje en Italië weer omhoog. Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties ging naar 7,2 procent, de vergelijkbare Italiaanse rente steeg tot 6,3 procent.

Europese banken en verzekeraars kregen harde klappen. In de AEX hoorden Aegon en ING bij de grootste verliezers met minnen van 4,5 en 5 procent. In Parijs zakten Crédit Agricole en Société Générale circa 8 procent. Deutsche Bank en Commerzbank werden in Frankfurt 5 tot 6 procent minder waard.

ArcelorMittal

ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een verlies van bijna 9 procent. De kredietwaardigheid van het staalconcern werd door kredietbeoordelaar S&P verlaagd.

Fugro zakte bijna 5 procent op een gerucht dat een forensisch accountant de boekhouding van de bodemonderzoeker onderzoekt. Fugro liet in een reactie weten niet op de hoogte te zijn van onregelmatigheden in de boeken.

DE

Boekhoudfraude speelde ook DE Masterblenders parten. Het koffiebedrijf gaf woensdagavond aan dat er fraude is ontdekt bij de Braziliaanse tak. Het eigen vermogen van het koffieconcern neemt hierdoor dit jaar naar verwachting met 85 tot 95 miljoen euro af. De beurskoers zakte 5,6 procent.

In de MidKap stond Delta Lloyd onderaan met een verlies van 7,5 procent. De verzekeraar had last van het negatieve sentiment door de tegenvallende woorden van Draghi, maar wist beleggers evenmin te overtuigen met zijn kwartaalresultaten.

Euro

De euro leverde aanvankelijke winsten ten opzichte van de dollar in door de beslissingen van de ECB. De Europese munt sloot de beursdag op 1,2145 dollar, tegen 1,23 dollar een dag eerder.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 87,75 dollar. Brentolie werd met 106,35 dollar per vat 0,4 procent duurder.