AMSTERDAM - Het advies- en ingenieursbedrijf Arcadis heeft zijn winst en omzet in het tweede kwartaal flink opgevoerd, mede dankzij overnames.

Het bedrijf verwacht voor dit jaar een verdere omzetgroei en een winststijging van 20 à 25 procent. Dat maakte Arcadis donderdag bekend.

 De netto operationele winst steeg op jaarbasis met 28 procent tot 23,6 miljoen euro. De omzet nam met 29 procent toe tot 634 miljoen euro. ''De sterke resultaten werden geholpen door recente aankopen als EC Harris en Langdon & Seah, alsmede groei op eigen kracht'', aldus Arcadis.

De gang van zaken in Polen was echter een smetje op het goede kwartaal. Arcadis moest daar een last nemen van 5,3 miljoen euro vanwege problemen met projecten, zoals kostenoverschrijdingen.

Verwachting

Analisten rekenden in doorsnee op een omzet van 624 miljoen euro en een netto operationeel resultaat van 25,7 miljoen euro.

De autonome omzetgroei (dus zonder overnames) kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2 procent. In het eerste kwartaal kwam de autonome omzetgroei uit op 6 procent, maar Arcadis had al gewaarschuwd dat in het tweede kwartaal die groei zou kunnen teruglopen.

Orderontvangst

De orderontvangst van Arcadis, dat adviseert bij water- en milieuprojecten, gebouwen en infrastructuur, ging met 5 procent omhoog in vergelijking met eind 2011.

''We hebben een goed tweede kwartaal achter de rug, al liep de autonome groei terug door de zwakke economische omstandigheden in de volwassen markten. De sterke groei in opkomende markten, zoals China, Chili en Brazilië, hield aan, terwijl de groei van werk in de private sector in Europa overeind bleef. De integratie van EC Harris ligt op koers'', aldus een toelichting van de nieuwe topman Neil McArthur, die in mei het roer overnam van Harrie Noy.