OSLO - De papierfabrikant Norske Skog verkoopt de krantenpapierfabriek Parenco in de Gelderse plaats Renkum aan de Nederlandse investeringsmaatschappij H2 Equity Partners.

Dat maakten ze donderdag bekend. Ook het recyclingbedrijf Reparco in Nijmegen is van de hand gedaan. H2 betaalt in totaal 15 miljoen euro voor de bedrijven.

Parenco levert papier aan veel Nederlandse en buitenlandse kranten. Het produceert jaarlijks circa 260.000 ton. Er werken 265 mensen. Het bedrijf kwam in 2001 in Noorse handen, daarvoor was het jarenlang eigendom van de Duitse firma Haindl.

Nicole Engmann van Vakbond CNV is tevreden over deze stap en zegt dat de werknemers (243) na spannende maanden waarin een overname in de lucht hing nu opgelucht kunnen ademhalen.

Duurzaam

Engmann is blij met deze koper, die wil doorgaan met de papierproductie en ook serieus de mogelijkheden wil bekijken om verder te gaan met duurzame projecten. De fabriek heeft twee machines waarvan er een eerder is stilgelegd.

Als de verkenning naar de duurzame projecten positief uitpakt, kan ook de tweede machine weer in gebruik worden genomen, hoopt CNV.