AMSTERDAM – De onlangs beursgenoteerde koffie- en theeproducent D.E. Master Blenders 1753 moet de cijfers aanpassen nadat blijkt dat er bij de Braziliaanse activiteiten boekhoudkundige onregelmatigheden zijn gevonden.

DE schat dat de nettowinst als gevolg afneemt met 45 tot 55 miljoen euro en het operationele resultaat daalt met 25 miljoen.

DE heeft naar eigen zeggen een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de fraude, die volgens een woordvoerder zeer recentelijk naar boven is gekomen, maar betrekking heeft op de periode 2009-2012. ''Dit onderzoek wordt over ongeveer 4 weken afgerond.''

Interne controle

De fraude heeft betrekking op kortingen die niet zijn afgeboekt en oninbare vorderingen, aldus de woordvoerder. Het concern zegt maatregelen te nemen om de interne controle in Brazilië te verbeteren.

Daarnaast heeft het bedrijf ook voorzieningen getroffen op voorraden en belastingen. Het eigen vermogen van het koffieconcern neemt naar verwachting dit jaar met 85 tot 95 miljoen euro af door de tegenvaller. ''Minder dan 50 procent hiervan is veroorzaakt door de fraude'', aldus de woordvoerder.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil zo snel mogelijk in gesprek met DE Master Blenders 1753 over de boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Braziliaanse divisie van het kersverse beursgenoteerde koffieconcern. De vereniging vraagt zo nodig een genoegdoening voor beleggers.

Dat schrijft de VEB donderdag in reactie op DE's mededeling over de onregelmatigheden in de boeken. De vereniging stelt dat het er op lijkt dat DE geen controle heeft over de Braziliaanse dochterondernemingen en de informatie tijdens de beursgang vorige maand onjuist was.

Bank en accountant

Volgens de VEB zijn daarbij mogelijk ABN AMRO, de bank die de beursgang begeleidde, en accountant PWC ook nalatig geweest. De vereniging wijst op een uitspraak van de Hoge Raad over World Online. Daaruit bleek dat banken en accountants de plicht hebben na te gaan dat een onderneming de boeken op orde heeft, stelt de beleggersorganisatie.

Ook het voormalige moederbedrijf Sara Lee, nu Hillshire Brands, krijgt een veeg uit de pan van de VEB. De fouten zijn begaan toen DE nog onder Sara Lee viel, benadrukt de belangenorganisatie.

In 2011 behaalde DE Master Blenders (gebaseerd op de koffie- en theedivisies
van Sara Lee) een omzet van 2.6 miljard euro en 276 miljoen euro winst, zo werd in juni gerapporteerd.

Ingrijpen

DE Master Blenders 1753 (DEMB) heeft nog voor de beursgang al ingegrepen bij zijn Braziliaanse dochter. In juni is de financiële topman in het land vervangen, zo zei financieel bestuurder Michel Cup tegen televisiezender RTL Z. Hij ontkent dat het ontslag verband houdt met de geconstateerde fraude.